KPM tasarımı konsept mağaza; Shopi go 17!

Kerem Piker 2011 yılında Karaköy'de temellerini attığı KPM Kerem Piker Mimarlık ofisi çatısı altında çalışmalarını sürdürüyor. KPM, genç sayılabilecek bir ofis olmasına karşın, proje üretme etkinliğinin önemli çoğunluğunu birbirinden farklı ölçeklerdeki kamusal odaklı projeler oluşturuyor.

Kerem Piker 2011 yılında Karaköy'de temellerini attığı KPM Kerem Piker Mimarlık ofisi çatısı altında çalışmalarını sürdürüyor. KPM, genç sayılabilecek bir ofis olmasına karşın, proje üretme etkinliğinin önemli çoğunluğunu birbirinden farklı ölçeklerdeki kamusal odaklı projeler oluşturuyor.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin ilk online konsept alışveriş sitesi shopigo.com’un sokak mağazası tasarımını üstlenen Mimar Kerem Piker, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden lisans, Hollanda TU-DELFT Mimarlık Fakültesi'nden yüksek lisans derecesiyle mezun oldu. 2004-2011 yılları arasında EAA-Emre Arolat Architects firmasında proje lideri, tasarım grubu sorumlusu ve firma ortağı olarak görev aldı.

2010 yılında Chicago Atheneum tarafından Avrupa'daki 40 yaş altındaki en iyi 40 mimardan biri olarak gösterildi. Emre Arolat ve Gonca Poşolar ile birlikte tasarımcısı olduğu Tekfen Kağıthane Ofis Park Projesi 2011 yılında Ulusal Mimarlık ödülleri “Yapı Dalında Başarı Ödülü” kazandı.

Nişantaşı’nda 200 metrekare’lik bir sanat galerisinin Shopi go için dönüştürülmesi işi, KPM’nin üstlendiği yegane iç mekan düzenleme projesi olma özelliğini taşıyor. İstanbul Nişantaşı’nda Mim Kemal Öke Caddesi üzerinde ancak sokağın bir alt kotunda yer alan mağazanın sokak yaşantısına katılması ve görünür kılınması, mekanın yapısal zaaflarının giderilerek dolaşım kurgusunun yeniden düzenlenmesi gibi problemleri aşmak üzere önerilen çözümler, her biri kendi plastik değerine sahip bir dizi tasarım elemanı ile kurgulanmış bir kompozisyon olarak görülebilir.

Sırasıyla; sokakla daha dolaysız bir ilişki kurulması maksadıyla mevcut yapısal elemanlardan farklılaşarak binaya neredeyse ilişiveren merdiven, alçak gönüllü bir sokak mobilyası olmaya öykünen dürbün,mekanın yapısal düzensizliklerini örterken kendi korunaklı ve yarı geçirgen nişlerini oluşturan perde, katlar arasındaki görsel kopukluğu gideren ve gün ışığını mağazanın alt katına taşıyan faunus ve arka bahçeyi tarifleyen çit, tasarımın başlıca aktörleri.

Mimar Kerem Piker projenin tasarımına dair ifadelerinde mimari tasarımının içerisinde bulundukları işlerde herhangi bir stilin peşinden gitmekten olabildiğince kaçındıklarını belirtiyor. Bu konuda ayrıca “Yapmaya çalıştığımız proje hangi ölçekte olursa olsun, tasarım problemini olabildiğince fazla soru sorarak anlamaya çalışmak ve özgün bir yanıt üretmeye çalışmaktan ibaret olarak görüyoruz. Bütün bu yanıtları ilk tasarım aşamasından uygulamanın sonuna kadar olabildiğince tutarlı bir çizgide götürmeye gayret ediyoruz; bu anlamda tasarıma ilişkin kararların bir stil kaygısından daha çok bir bütünlük kaygısı taşıyoruz. Çok genel tarifler yapmak gerekirse Shopi go’nun sunduğu geniş ürün yelpazesi ve her biri tekil olarak iddialı birer tasarım nesnesi olan objeler dünyası için kullanışlı, zengin, rahat, alçak gönüllü, sürprizli ve eğlenceli bir zemin oluşturmaya çalıştığımızı düşünüyoruz. Bunu yaparken her malzemeyi kendisi gibi kullanmaya gayret ediyoruz; hiç bir malzemenin olmadığı bir şeymiş gibi davranmamasına yönelik bir refleksimiz var, bunu sürdürüyoruz. No:17 çok geniş bir malzeme kartelası ile tasarlanmış bir proje değil; daha az sayıda ama kullanışlı malzemenin özel bir şekilde bir araya getirildiği bir tasarım anlayışı ile tasarlandı.” diye de ekliyor.

Yapının neredeyse tüm duvar yüzeylerinde karşılaştığımız düzensizlikleri, taşıyıcı sisteme ve altyapıya ilişkin farklı boyutlardaki elemanları kapatan iç örtü sistemi ya da KPM’nin adlandırdığı şekliyle “perde” Shopi go için özel olarak tasarlandı ve imal edildi. Yarı geçirgen ve tekstil esaslı bu örtü, arkasındaki led aydınlatma elemanlarının ürettiği ışığı üzerinde taşıyarak yapının bütün duvar yüzeylerini saran bir aydınlatma yüzeyi haline dönüşüyor. İçinde bulunduğu mekandaki elemanlara göre kıvrılarak kendi nişlerini oluşturan ve böylelikle teşhir edilen ürünleri biricikleştiren “perde” ilk bakışta yarattığı robüst algının tersine bir yapı elemanı için hayal edilemeyecek hafiflikte ve dayanıklılıkta özel bir tekstilden mamül.

Proje Künyesi
Mimari Proje: KPM KEREM PİKER MİMARLIK Aydınlatma Tasarımı: Erinç Tepetaş Proje Ekibi: Burçak Sönmez, Yelta Köm, Oğuzhan Aydın, Oğuzhan Saygı, Erinç Tepetaş, Kerem Piker Danışmanlar: Arzu Erdem, Oğuz Cem Çelik (İTÜ)